Bij een uitbouw aan huis komt het regelmatig voor dat je te weinig licht binnen krijgt. Daar wil je wat aan doen. Je zou kunnen denken aan het plaatsen van een extra raam. Daar zijn nogal wat werkzaamheden voor nodig. Zo zou je natuurlijk zelf een raam kunnen plaatsen. Daarvoor zal je eerst een kozijn met raamwerk moeten laten maken door een aannemer. Wanneer je hem hebt, kun je de werkzaamheden gaan doen die nodig zijn om het raamkozijn te plaatsen. Je zal eerst de ruimte vrij moeten maken voor het raamkozijn. Dan kun je het raamkozijn en glas plaatsen en vervolgens verder afwerken. Je moet toch wel erg handig zijn om zoiets, als je het nog nooit gedaan hebt, netjes af te werken.

Lichtkoepel of lichtstraat op plat dak

Wanneer de uitbouw een plat dak heeft, zou je ook kunnen denken aan het plaatsen van een lichtkoepel of lichtstraat. Nu kan je dat zelf kunnen doen, maar toch is het beter om het te laten doen. Wanneer je een lichtstraat koopt, is het van groot belang dat het op de juiste wijze op het platte dak wordt gemonteerd. Er zijn verschillende soorten lichtstraten. Je moet je eerst afvragen hoe groot je lichtstraat moet zijn. Wil je één lichtstraat plaatsen of meerdere. Nu is een grote lichtstraat duurder dan een kleine. De ombouw kan er een van hout zijn, maar ook van aluminium, kunststof of staal. Een van aluminium is het duurste van de genoemde materiaalsoorten, maar is wel onderhoudsvrij. Wanneer je er een van hout neemt, moet je de houten delen toch met een vaste regelmaat schilderen om rotten te voorkomen.

Licht doorlatende delen

De vlakken die het licht doorlaten, kunnen van glas, acrylaat of polycarbonaat zijn. Ieder van de genoemde materiaalsoort heeft zijn voor- en nadelen. Toch zal er vaak voor glas worden gekozen. Glas laat goed het licht door en is ook een goede isolator. Over het algemeen wordt er gekozen voor dubbel glas. Dit glas isoleert veel beter dan enkel glas. Dubbel glas is duurder in aanschaf. Deze meerprijs zal je snel terugverdienen op je energierekening. Aan de buitenzijde wordt het glas voorzien van een vuilafstotende coating. De binnenste laag van het dubbel glas is extra versterkt. Hierdoor zullen inbrekers niet zo snel naar binnen kunnen komen.

Zelf een maken of kant-en-klaar kopen

Je kunt ook zelf een lichtstraat maken, maar je kunt er beter een kopen en die laten plaatsen. Wanneer er achteraf problemen ontstaan door een eventuele lekkage ben je daarvoor verzekerd. Het bedrijf waar je de lichtstraat besteld, willen hem ook voor je plaatsen. Voordat je er een koopt, is het verstandig je eerst goed te laten voorlichten over de voor- en nadelen van een bepaalde lichtstraat. Moet je lichtstraat open kunnen en moet hij eventueel opstaande randen hebben? Dat zijn vragen die je beantwoord kunt krijgen bij de firma waar je hem wilt aanschaffen. Door eventueel zelf de ruimte op het platte dak vrij te maken kun je de montageprijs goedkoper maken.