Ben je druk bezig met de zoektocht naar een nieuwe woning? Ontzettend leuk natuurlijk, maar het brengt ook een hele hoop onzekerheden met zich mee. Hoe weet je bijvoorbeeld of het huis dat je op het oog hebt wel zo’n goede aankoop is? En weet je wel zeker dat de makelaar en de verkopers eerlijk zijn over de staat van de woning? In dit geval kan een bouwkundig rapport de oplossing bieden. Heb je geen idee wat een bouwkundig rapport precies is en zou je er graag meer te weten over komen? Lees dan hieronder onze korte omschrijving van dit belangrijke element van het kopen van een woning door.

Waarom zou je een bouwkundig rapport laten opstellen?

Een bouwkundig rapport wordt opgesteld door een onafhankelijke specialist die het gehele huis onder de loep neemt. Hij of zij let goed op alle aspecten van de woning en dan met name op het feit of er voldoende onderhoud is gepleegd en of alles nog in goede staat is. Zo kun je aan de hand van het bouwkundig rapport bepalen of er het huis een hoop verborgen gebreken heeft en of het wel in goede staat is. Dit rapport is dus als het ware een soort garantie voor de koper dat je zeker weet dat je na de koop niet voor onwelkome verrassingen komt te staan. En mochten er toch een aantal dingen niet helemaal goed zijn aan het huis dan kan dit je onderhandelingspositie wat betreft de prijs natuurlijk versterken.

Bij wie moet je zijn voor een bouwkundig rapport?

Bij verscheidene instanties kun je een specialist inhuren om een bouwkundig rapport te laten opmaken. Bijvoorbeeld bij de Vereniging Eigen Huis of bij een makelaar. Zorg altijd dat je checkt of het bouwkundig rapport voldoet aan de NHG-normen, zodat je weet dat het rapport van hoge kwaliteit is.