Je bent van plan om te verhuizen en je hebt onlangs een prachtig huis of appartement op het oog gekregen. Om echter te weten of je in staat bent om financieel gezien het huis te bekostigen is het zaak te weten hoeveel het huis waard is. Dat doe je eenvoudig met behulp van een taxatie. Met het taxatierapport dat je ten slotte ontvangt kun je een hypotheek voor het huis aanvragen. Zonder taxatierapport kom je niet aan een hypotheek en daarom is het een belangrijk document. Wil je graag een taxatie laten uitvoeren? Lees dan verder want we leggen je er graag alles over uit.

Verschillende soorten taxaties

Er zijn twee verschillende soorten taxaties waar je uit kunt kiezen: een gevalideerde taxatie en een ongevalideerde taxatie. Het enige type taxatie waarmee je een hypotheek aan kunt vragen is een gevalideerde taxatie. Hierbij wordt het opgestelde rapport door de taxateur gecontroleerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut of het wel aan de benodigde richtlijnen voldoet. Vervolgens wordt het rapport verzegeld en kan de taxateur er niets meer aan veranderen. Bij een ongevalideerde taxatie wordt het rapport niet gecontroleerd door het NWWI. Dit is namelijk niet nodig wanneer je bijvoorbeeld enkel de marktwaarde wilt weten van je woning of bezwaar wilt maken tegen een WOZ-beschikking. De kosten van een ongevalideerde taxatie zijn vanzelsprekend lager dan de kosten voor een gevalideerde taxatie.

De kosten van een taxatie

Bij een gevalideerde taxatie moet je al snel denken aan bedragen tussen de 300 en de 400 euro. Dit kan echter per taxateur verschillen. Bovenop de taxatiekosten komen ook nog de kosten voor de validatie van de NWWI. Deze bedragen tussen de 40 en de 45 euro. Een ongevalideerde taxatie is ietwat goedkoper, ook omdat deze niet gecontroleerd hoeft te worden door het NWWI. Hierbij moet je denken aan een bedrag rond de 250 en de 325 euro.