Het is zover: je bent dan eindelijk van plan om je huis te koop te zetten en naar je droomhuis te vertrekken. Of misschien moet je voor je baan of je geliefde naar een andere stad verhuizen. Wat de reden ook moge zijn, waarschijnlijk weet je wel dat er een hoop komt kijken bij het verkopen van een huis. Om het geheel wat gemakkelijker te maken kun je ervoor kiezen om een verkoopmakelaar in te schakelen. Om ervoor te zorgen dat jij daar een overwogen beslissing over kunt maken, leggen we je graag uit wat een verkoopmakelaar nu precies doet en welke kosten in rekening worden gebracht.

Wat kan een verkoopmakelaar voor je doen?

Een verkoopmakelaar kan je een hele hoop werk uit handen nemen. Een verkoopmakelaar helpt je bij het gehele verkoopproces. Dus bijvoorbeeld het op poot zetten van open huizendagen, het onderhandelen met mogelijke kopers, het begeleiden van de mogelijke kopers tijdens bezichtigingen, het opmaken van een koopcontract, het in de gaten houden van deadlines rondom het koopcontract en het definitief maken van de koop. Zoals je ziet komt er een hele hoop kijken bij het verkopen van een huis en kan een makelaar je een hoop werk uit handen nemen. Precies om die reden kiezen veel verkopers ervoor om gebruik te maken van de diensten van zo’n specialist.

Welke kosten rekent een verkoopmakelaar?

Aangezien de verkoopmakelaar zoveel voor je doet, kost het nogal wat om er eentje in de hand te nemen. Per makelaarskantoor zullen de prijzen natuurlijk verschillen, maar over het algemeen wordt een courage oftewel een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs in rekening gebracht. Daarbij kun je denken aan een gemiddelde courage van ongeveer 1 à 2 procent. Informeer echter altijd goed bij je makelaar over de kosten zodat je uiteindelijk niet voor een verrassing komt te staan.