Bij het uitkiezen van een nieuwe vloer heb je een keuze uit talloze verschillende soorten vloeren. Welke vloer het beste geschikt is voor jou, hangt vooral van je persoonlijke smaak en welke eisen je aan een vloer stelt. Van oudsher is een houten vloer altijd al razend populair geweest. Vroeger was een houten vloer vooral goedkoop. Tegenwoordig wordt een houten vloer genomen omdat het klasse uitstraalt, maar toch ook heel natuurlijk overkomt. Maar ook als je een houten vloer kiest, kom je nog voor de nodige keuzes te staan. Er zijn namelijk ook weer verschillende soorten houten vloeren en dan hebben we het nog niet eens over de vele houtsoorten gehad. Toch springt er één houtsoort uit dat al jarenlang mateloos populair is, dat is eiken.

Soort houten vloer

Je wilt een eiken houten vloer? Dan heb je nog steeds de keuze uit twee soorten vloeren: de massief houten vloer of een halfmassief houten vloer. Beide soorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Een massief houten eikenvloer bestaat uit houten planken massief eikenhout. Het grote voordeel van een massieve vloer is de duurzaamheid. Mits goed onderhouden, kan een dergelijke vloer een leven lang mee en zelfs nog langer. Met een massieve vloer koop je dus letterlijk een vloer voor het leven en je hoeft ook nooit meer. Een nadeel aan deze vloer kan zijn dat het de duurste vorm van een houten vloer is en dat het eens in de zoveel tijd geschuurd en gelakt of geolied moet worden.

Een halfmassief houten vloer bestaat niet volledig uit vol hout, maar uit twee lagen hout. Hierbij is de toplaag wel uit massief hout, maar de onderste laag niet. Hierdoor is een halfmassief houten vloer een stuk goedkoper dan een massief houten vloer. Nadeel van deze vloer is dan weer dat het minder duurzaam. Heb je vloerverwarming, dan zal een halfmassief houten vloer daar beter bestand tegen zijn dan een massief houten vloer.

Waarom kiezen voor eiken?

Eiken is toch wel het meest populaire hout wat gebruikt wordt voor vloeren. Een eiken vloer heeft een robuuste uitstraling en ook een natuurlijke uitstraling en eiken is ontzettend sterk. Het voordeel van een massief eiken vloer is onder andere dat het veel vaker en grondiger te schuren is dan bij een andere houtsoort. Hierdoor zullen krassen, deuken en andere beschadigingen veel gemakkelijker uit de vloer kunnen verdwijnen. Een eiken vloer is dan ook absoluut om intensief gebruikt te worden. Maar net als met andere houten vloeren is het ook zo met eiken dat het niet watervast is. Ook met een eiken vloer zul je een watervaste laag aan moeten brengen. Eiken is ook een houtsoort dat goed te bewerken is. Wanneer je de kleur van je eiken vloer eens wilt wijzigen dan is dit gemakkelijk te doen. Je moet de vloer schuren en je brengt een laklaag aan in een andere kleur of met een andere glans en je hebt een volledig andere vloer.