Om hardhout te zagen met een decoupeerzaag heb je wel enige kennis nodig. Wat zijn de kenmerken van hardhout en wat voor decoupeerzaag heb je precies nodig om deze klus te klaren?

Wanneer is het hardhout?

Wanneer men spreekt over hardhout dan wordt er vooral loofhout mee bedoeld. Naaldhout is zachter dan loofhout. Het verschil in deze houtsoorten komt voornamelijk door de verschillen in groei. Loofbomen groeien langzamer waardoor het hout harder is. Wil je hardhout zagen met een decoupeerzaag moet je wel weten of het loof of naaldhout is. Hieronder een aantal soorten hardhout.

  • Timborana
  • Pakan
  • Dapalo
  • Cumura
  • Jatoba

Je merkt snel of je te maken hebt met hardhout. Zodra je begint te zagen met de decoupeerzaag voel je dat het hard is en langzaam gaat. Scherpe bochten kun je ook niet maken, hoe zachter het hout hoe scherpere bochten je kunt zagen. Kun je het zagen versnellen?

Tips voor het zagen

Bij het zagen van hardhout stel je de decoupeerzaag in met een laag toerental. Niet duwen of te veel kracht zetten maar de machine het werk laten doen. Hierdoor belast je de zaag onnodig en je zaagje is binnen de kortste keren bot. Gebruik de pendelfunctie als je bochten moet zagen. Hoe dikker het hout is des te moeilijker is het om een bocht te maken.

Decoupeerzaagjes

Voor hardhout te zagen zijn er speciale decoupeerzaagjes. De tanddichtheid is het belangrijkste kenmerk van deze zaagjes. Verkrijgbaar onder de naam “BIM”zaagjes. BIM betekent bimetaal zaagjes. Deze zaagjes zijn ook ideaal om MDF en steigerhout te zagen, door de tanddichtheid kun je dat splintervrij en fijn zagen.

Decoupeerzaag met toerenregeling

Het beste kun je een decoupeerzaag gebruiken met toerenregeling. In de meeste gevallen heb je 6 standen op de zaag om het toerental mee te regelen. Hoe lager het toerental is hoe makkelijker en sneller je door hardhout heen zaagt. Ook de kracht van de decoupeerzaag is van belang, hoe krachtiger de zaag hoe minder energie het kost om te zagen.