Deze vraag wordt regelmatig gesteld. De vraag die daar vaak op volgt gaat over gunstige of ongunstige weersomstandigheden voor het leggen van graszoden. Zit je met ongeveer dezelfde vragen, lees dan rustig verder. 

In het voorjaar graszoden leggen 

Zodra het voorjaar begint, worden er enthousiaste plannen gemaakt voor de tuin. Een veelvoorkomend plan is het aanleggen van een gazon. Als het in februari niet gesneeuwd heeft en je staat echt te popelen, kan er in maart al worden begonnen met de daadwerkelijke uitvoering van dat plan. Echter, de meest geschikte maanden om een gazon aan te leggen zijn doorgaans april en mei.

In deze late voorjaarsmaanden wordt het langzaamaan al wat warmer en dat is gunstig voor de aangroei. Ook gunstig in het late voorjaar is de lage verdamping, waardoor de dorstige zoden niet snel uitdrogen. De regenbuien zorgen ervoor dat de graszoden op natuurlijke wijze, zonder hulp kunnen vastgroeien.

Het voordeel van graszoden leggen in het fijne frisse voorjaarszonnetje, is dat je de aankomende zomer al volop kunt genieten van het vers aangelegde gazon.

In het najaar graszoden leggen 

Als het je niet lukt om in het voorjaar met graszoden aan de slag te gaan, kan het ook in het najaar. Het voelt vaak wat vreemd om graszoden te leggen als om je heen de bomen en planten hun bladeren verliezen, maar het vormt voor de graszoden zelf geen enkel probleem. Het maakt voor hen niet uit of het september, oktober of zelfs november is, als ze goed gelegd zijn, zullen ze groeien.

Hier moet echter wel een kleine kanttekening geplaatst worden betreffende de weersomstandigheden in het late najaar. Als het overvloedig veel regent raakt de grond verzadigd en zal het nauwelijks op kunnen drogen. Ook kunnen de korte donkere dagen en beperkte zonnestralen de groei van graszoden bemoeilijken.
Wil je toch graag de graszoden na de zomer, dus in het najaar pas leggen, probeer dat dan zo vroeg mogelijk te doen, bij voorkeur in september. Deze weken zijn door de nog zachte temperaturen en niet al te hevige regenbuien ook nog geschikt voor graszoden om zich te ontwikkelen. Als de zoden in die periode eenmaal mooi strak tegen elkaar liggen, kunnen ze de maanden daarna goed groeien om geworteld, gezond en sterk de winter in te gaan.

Het probleem met een te lage temperatuur is dat het gras moeite kan hebben met aangroeien. Als dit niet voldoende is gebeurd, zal het gras niet bestand zijn tegen de koude winter die in aantocht is. Mistvorming kan door eventueel blijvende vochtigheid ook een probleem zijn. Vocht maakt gras zonder wortels extra kwetsbaar voor schimmels en andere kwalen. 

De beste omstandigheden voor het leggen van graszoden

Voordat je graszoden gaat leggen, is het handig om in gedachte een lijstje met drie punten af te gaan. Via deze punten kom je erachter of het een gunstig moment is om graszoden uit te rollen: 

  • Vochtigheid
    Gras heeft vocht nodig, anders groeit het niet. Op een regelmatige dosis regen kan je niet altijd vertrouwen, op jezelf en de tuinslang wel. Zorg dus altijd voor grond die voldoende vochtig is. Als het erg warm is heeft elk gazon, vooral als het nieuw is, extra water nodig. 
  • Temperatuur
    Graszoden gedijen het best wanneer ze gelegd worden bij een temperatuur vanaf 10 graden. In het voorjaar en aan het begin van het najaar wordt deze temperatuur meestal wel gehaald. Als dat het geval is, kunnen graszoden van maart tot en met november gelegd worden.
  • Ondergrond
    Een bewerkbare ondergrond is voor het leggen van graszoden essentieel. Een ondergrond die drijfnat is of keihard door bevriezing, is voor jou onhandig en voor graszoden zeer ongezond.

Bron: https://www.tuinengras.nl/blogs/wanneer-graszoden-leggen