Rook- en hittemelders helpen je brand snel te detecteren en zijn daarmee je eerste hulpmiddel voor een brandveilige woonomgeving. Rookmelders detecteren rook door middel van lasersignalen en hittemelders reageren uiteraard op een stijgende temperatuur. Bij detectie gaat er een luid alarm af welke aangeeft dat het verstandig is om de ruimte te verlaten. Mocht het nog niet te laat zijn dan is het eventueel nog mogelijk om de brand te blussen.

Test het apparaat regelmatig

Om zeker te weten dat je “verdedigingslinie” nog goed functioneert is het aan te raden om je melders periodiek te testen, het liefst elke maand. Het testen van een melder duurt maar een paar minuten en kan potentieel je leven redden.

Het testen van je melder is voor elk apparaat anders, maar vaak zijn de stappen in bepaalde mate redelijk hetzelfde. Veel rookmelders hebben een grote testknop aan de onderkant, wanneer je deze indrukt zou het apparaat af moeten gaan.
Het kan zijn dat de batterijen van de melder leeg zijn, al geven de apparaten bij een laag batterijniveau vaak aan dat de batterij vervangen dient te worden d.m.v. piepjes.
Test altijd in verschillende ruimtes, het kan namelijk zo zijn dat het volumeniveau van de melder afneemt. Het is dus aan te raden om te kijken of het apparaat door heel het huis luid en duidelijk te horen is.

Vervang op tijd de batterijen. Vervang de batterijen als dat nodig is

Zoals gezegd geven rookmelders het doorgaans altijd aan als de batterijen op dreigen te raken. Het apparaat begint dan onophoudelijk te piepen. Gezien het feit dat dit voor veel mensen ondraaglijk is vervang je de batterijen doorgaans binnen een dag.

Vervang je apparaat op tijd

Alle apparaten verslijten, dit is bij rook of hittemelders niet anders. Om de brandveiligheid van je huis op een goed niveau te houden is het advies om de apparaten na een jaar of 10 te vervangen. Wanneer er een brand uitbreekt, of dreigt uit te breken, is het van cruciaal belang dat de melders hun werk doen.

Beveilig alle risicovolle kamers

Brand kan natuurlijk in alle kamers ontstaan, daarom is het vanaf 1 juli 2022 verplicht om op elke woonlaag minimaal één rookmelder te installeren. Echter, in sommige ruimtes is het risico op brand groter dan in anderen.

De keuken

De keuken is de meest brandgevaarlijke ruimte van het huis, simpelweg omdat er veel hitte of vuur ontstaan bij het koken. Het is zeker te adviseren om een melder in (of nabij) de keuken te installeren.

De slaapkamer

In de slaapkamer zijn er vaak stekkers ingeplugd die dag en nacht in het stopcontact blijven. Dit vergroot de kans op problemen, zoals kortsluiting. Hierdoor is de slaapkamer een ruimte met een verhoogd risico op huisbranden.