De laatste jaren zie je steeds vaker in huis dat er meer de schuifdeuren worden toegepast. Dat doet men natuurlijk niet voor niets. Schuifdeuren worden vaak gebruikt om de ruimte die een openslaande deur nodig heeft tegen te gaan. Je hebt schuifdeuren in alle soorten en maten. Je kunt de schuifdeuren in principe in twee belangrijke hoofdgroepen onderverdelen namelijk; in schuifdeuren met een boven- of onder geleiding. Het schuifdeurbeslag dat wordt gebruikt, moet van een goede kwaliteit zijn. Het is een belangrijk gegeven dat je op het schuifdeurbeslag nooit mag bezuinigen. Het schuifdeurbeslag bepaalt de schuivende werking van de deur. De kasten die in kantoren worden gebruikt voor het opbergen van bijvoorbeeld archieven zijn vaak voorzien van schuifdeuren. Dat doet men dus ook om ruimte te besparen. In huis zie je vaak schuifdeuren bij kasten in de slaapkamer en keuken. Bij de kasten kunnen boven- of onder geleidingen zijn toegepast. Bij archiefkasten en dergelijke moet het schuifdeurbeslag geschikt zijn voor de plaatdiktes. Dat geldt ook voor kasten waarbij glaspanelen worden gebruikt.

Extra schuifdeurkasten op zolder

Het is vrij eenvoudig om extra kasten met schuifdeuren te maken op een zolder waarbij het dak schuin afloopt. Hierbij heb je de keuze uit kasten met een onder- of bovengeleiding. Wanneer je de hoogte van de deuren weet, kun je beginnen met de bovenrail te plaatsen en daarna de onderrail. Je kunt de schuifwand er vervolgens gemakkelijk inhangen, zodat je een afsluitbaar geheel krijgt. Zo maak je dus vrij eenvoudig een schuifwand om kastruimte te maken op een zolder. Doordat je een schuine wand gebruikt, heb je veel extra ruimte achter de schuifdeuren.

Het beslag van een schuifdeur

Het beslag van een schuifdeur heeft men zo simpel mogelijk gemaakt. Dat heeft men gedaan om het voor iedereen mogelijk te maken om een schuifdeur te kunnen plaatsen. Er zijn geleidingen en schuifpoorten die voor schuifdeuren kunnen worden gebruikt. Je kunt voor een schuifdeur een rvs onderrail met loopwielen gebruiken. We moeten proberen zo min mogelijk slijtage te krijgen op het beslag. Daarom is de rail bij een schuifdeurkast versterkt. De loopwielen die we gebruiken hebben een u profiel. De loopwielen kunnen daardoor gemakkelijk in de onderrail lopen. Aan de bovenzijde worden de deuren geleid door een kunststof rollensysteem. We moeten materiaal kiezen wat van een uitstekende kwaliteit is om de schuifbaarheid van de kasten te waarborgen.

Een schuifdeurkast met een bovengeleiding is een hangend systeem. Hierbij zitten aan de bovenzijde van de schuifdeur de rollen die in een geleiding lopen. Een kast met een onder geleiding heeft de rollen aan de onderzijde. Om slijtage te voorkomen zal men de onderrail verzinken. Hierdoor zal een deurgeleiding niet zo snel slijten. Voor de rollen wordt hoogwaardige kunststof toegepast.

Handgrepen

Voor de handgrepen zijn er vele mogelijkheden. Je kunt knoppen nemen, maar ook gewone handgrepen. Je kunt zelfs verzonken handgrepen op de deur plaatsen. Het maakt in principe niet uit wat je voor model toepast als je maar goed materiaal gebruikt voor een schuifdeursysteem.

In slaapkamers waar de ruimte niet groot is, zijn schuifdeurkasten ideaal. Je hebt geen last van de openslaande deuren en zo kun je veel ruimte winnen.