Wanneer je een garagedeur moet kiezen, kan het best lastig zijn om te bepalen welke deur nu het beste bij jouw woning past. Niet alleen is het van belang dat de uitstraling van de deur past bij de gehele uitstraling van je woning, maar ook dat je de juiste deur kiest die aansluit op de wijze waarop jij je garage wilt gaan gebruiken. Begint het al te duizelen? Mooi, dan is dit artikel perfect op jouw toegesneden. We helpen je namelijk door diverse opties te bespreken, zodat jij straks goed geïnformeerd de juiste garagedeur kunt kopen.

Welke sfeer wil je creëren?

Wanneer je een huis hebt dat een landelijke uitstraling heeft, dan is de kans groot dat je garagedeur ook een landelijke sfeer moet uitstralen. In dat geval zijn houten garagedeuren de ideale keuze. Daarbij is het zo dat je uit diverse houtsoorten kunt kiezen, waardoor er altijd wel een geschikte houtsoort is die bij jouw woning past. Heb je modern huis? Dan kan een sectionale garagedeur de strakke uitstraling van je woning versterken. Deze deuren kun je bovendien geïsoleerd kopen, waardoor je in de garageruimte geen last hebt van kou en tocht.

Wat wil je met de garageruimte doen?

Een ander belangrijk aspect is door stil te staan bij hoe je de garage wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een hobby beoefenen of misschien zelfs een kantoor in je garage bouwen? Dan is het sowieso van belang dat je garagedeur is geïsoleerd. Op die manier heb je geen last van vervelende tocht en kou wat wel zo prettig is als je langere tijd in de garage bent!

Wil je de garage enkel gebruiken om bijvoorbeeld je fiets in te stallen? Dan is een ongeïsoleerde deur een prima keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kanteldeur. Dit zijn de ‘klassieke’ eenvoudige garagedeuren, die bovendien prima te betalen zijn.

Het gebruik van de garagedeur

Een derde punt waarover je kunt nadenken als je een garagedeur gaat uitzoeken, is de manier waarop je de deur zou willen gebruiken. Stel bijvoorbeeld dat je jouw auto in de garage wilt parkeren en daarvoor dagelijks in en uit je auto moet stappen om de deur open en dicht te doen. Dat vind je waarschijnlijk niet prettig!

In dat geval is het bijvoorbeeld belangrijk om na te gaan of je garagedeur elektrisch kan worden aangedreven, zodat je met een afstandsbediening de deur kunt bedienen. Maar ook als je vaak met de fiets de garage in en uit wilt, is het gebruik van de garagedeur een belangrijk aandachtspunt.

Stel dat je een fanatiek fietser bent en er dagelijks op uit trekt. Dan is een zijdelingse sectionale garagedeur of een openslaande garagedeur een betere keuze dan bijvoorbeeld een roldeur. Met de twee netgenoemde deuren hoef je de deur namelijk maar een klein stukje te openen om de ruimte in de garage te kunnen betreden. Zo hoef je dus niet iedere keer de deur helemaal open en dicht te doen om je fiets te kunnen pakken.

Door goed na te denken over de besproken aandachtspunten kun je in principe een weloverwogen beslissing nemen over welke garagedeur het beste bij jouw woning past en bij de manier waarop je de garage wilt gaan gebruiken. Kom je er toch niet helemaal uit? Schroom dan niet om naar een garagedeurenspecialist te stappen en om advies te vragen. Natuurlijk kun je ook op het internet ervaringen van andere mensen met de garagedeur lezen. Zo kom je er al snel achter wat wel en niet bij jou past.