Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, of je wilt je huidige woning verkopen, dan is het belangrijk om te weten of je huis in goede staat verkeert. Het Keuringsdienstvoorwonen kan hierbij helpen. In deze blog ga ik je meer vertellen over wat het Keuringsdienstvoorwonen is en waarom het belangrijk kan zijn om het te laten uitvoeren.

Wat is het Keuringsdienstvoorwonen?

Het Keuringsdienstvoorwonen is een onafhankelijk inspectiebureau dat zich richt op het inspecteren van woningen. Het doel van het Keuringsdienstvoorwonen is om inzicht te geven in de technische staat van een woning. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de constructie van het huis, de installaties (zoals de cv-ketel) en het dak. Dit alles wordt vastgelegd in een rapport, waarin ook advies wordt gegeven over eventuele verbeterpunten.

Waarom is het nodig?

Het laten uitvoeren van een Keuringsdienstvoorwonen kan vooral nuttig zijn als je een nieuwe woning wilt kopen. Door het laten uitvoeren van een inspectie weet je namelijk wat de staat van de woning is. Mocht er iets niet in orde zijn, dan kun je dit meenemen in de onderhandelingen over de verkoopprijs. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn als je je huidige woning wilt verkopen. Een potentiële koper zal namelijk graag willen weten wat de staat van het huis is en een bouwkundig rapport geeft hier meer inzicht in.  

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je besluit om een Keuringsdienstvoorwonen uit te laten voeren, dan kun je een afspraak maken met het inspectiebureau. Zij zullen vervolgens een inspecteur sturen die de woning grondig zal inspecteren. Hierbij wordt gekeken naar de constructie, de installaties en het dak. Het is verstandig om bij de inspectie aanwezig te zijn, zodat je eventuele vragen kunt stellen. Na de inspectie ontvang je een rapport met daarin alle bevindingen en adviezen.

Wat kost het?

De kosten van een Keuringsdienstvoorwonen kunnen variëren per inspectiebureau. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de €250 en €500 per inspectie. Dit lijkt misschien veel geld, maar bedenk wel dat het je uiteindelijk ook geld kan besparen. Door de staat van de woning aan te tonen, kun je namelijk beter onderhandelen over de verkoopprijs.

Conclusie

Het Keuringsdienstvoorwonen kan dus erg nuttig zijn als je een woning wilt kopen of verkopen. Door een inspectie te laten uitvoeren, weet je wat de staat van het huis is en kun je dit meenemen in de onderhandelingen over de verkoopprijs. Daarnaast geeft een Keuringsdienstvoorwonen rapport ook inzicht in eventuele verbeterpunten. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen om een inspectie uit te laten voeren. Zorg er wel voor dat je dit doet bij een betrouwbaar inspectiebureau.