Ben je een vastgoedeigenaar? Dan zul je vast gehoord hebben dat een NEN2580 sinds 2021 verplicht is om te hebben. Nu kan het mogelijk zijn dat je niet bekend bent met de NEN2580 normering. Ook zul je je afvragen waarom een NEN meetrapport zo handig is om te hebben en welke voordelen je er mee kunt behalen. In dit artikel lees je alles over NEN 2580 metingen. Waarom zo’n meting handig is om te hebben, wat het precies betekent en hoe je een NEN meting aan kunt vragen.

De reden waarom een NEN2580 meetrapport handig is

Een NEN2580 meetrapport is handig om te hebben bij het vaststellen van waarde en transacties. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan taxatie van een gebouw, een huurprijs willen herzien of vaststellen wat de huurwaarde is. Daarnaast kan zo’n NEN meetrapport handig zijn als je met meerdere personen een gemeenschappelijke ruimte wilt gaan verdelen of gebruikskosten wilt gaan delen. Ook kan een NEN2580 meetrapport handig zijn bij BAG kwesties en WOZ kwesties. Een NEN meetrapport is sinds 2021 verplicht, daarom doe je er verstandig aan om een NEN meetrapport aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij het bedrijf NEN Metingen.

Wat houdt een NEN2580 meetrapport precies in?

Als men het heeft over een NEN2580 meetrapport, dan geeft dit meetrapport uitsluitsel over de precieze meetbare oppervlakken van een pand. Er werden in het verleden meerdere methoden gehanteerd om de bruikbare oppervlakken van een pand te kunnen berekenen. Doordat er verschillende methoden werden gebruikt voor de berekening kwamen er verschillende uitkomsten. Zo ontstonden er onduidelijkheden en kwam er discussie over de waarde. Vandaar dat men de NEN2580 norm heeft opgesteld. In Nederland wordt deze norm overal gebruikt zodat er steeds dezelfde uitkomsten ontstaan. Zo wordt de NEN2580 norm gebruikt om gebruiksoppervlakte te meten. Dit wordt met name gedaan bij woningbouw. Ook wordt er met de norm verhuurbare vloeroppervlakte gemeten bij met name utiliteitsgebouwen.

Hoe een NEN2580 meting precies laten doen?

Een gespecialiseerd bedrijf kan een NEN meting doen. Een NEN meting is heel eenvoudig zelf aan te vragen en de specialist meet op locatie het gebouw volgens de NEN2580 norm. Is het betreffende gebouw nog niet gerealiseerd, dan wordt de meting gedaan op basis van bouwtekeningen. De specialist stelt na de meting zijn bevindingen op in een meetrapport waar alle meetbare oppervlakken in staan met 2D of 3D tekeningen.