Denk je erover om een zonnestroominstallatie op het dak te plaatsen? Het is dan wel belangrijk dat je weet uit welke verschillende soorten zonnepanelen je kan kiezen. Solarite heeft bijvoorbeeld van alles te bieden. Zo kan je het paneel kiezen dat precies aansluit op jouw wensen en budget. Het moet echter ook bij het type dak en het dakoppervlak passen. Ook prijs, kwaliteit en rendement spelen een rol. De verschillen hebben te maken met het materiaal van de zonnecellen. Er zijn eigenlijk vier soorten om uit te kiezen.

Monokristallijn zonnepaneel

Een monokristallijn zonnepaneel bestaat uit een enkel kristal. Het oppervlak bestaat uit geordende elektroden en is zwart of donkerblauw van kleur. Deze zonnepanelen zijn populair omdat ze het hoogste rendement hebben. Je kan er enkele procenten meer uit halen dan uit polykristallijne zonnepanelen. De monokristallijne zijn wel duurder. Wanneer je maximaal rendement met een klein dak wilt behalen, is dit een goede keuze.

Polykristallijn zonnepaneel

Een polykristallijn zonnepaneel zit vol met zonnecellen die uit meerdere kristallen bestaan. Dit zie je ook aan het patroon van gebroken scherven. Deze zonnepanelen zijn voordeliger in aanschaf en bieden nog altijd een redelijk hoog rendement, al is dat wel iets minder dan bij monokristallijne zonnepanelen. Wanneer je lekker veel ruimte op het dak hebt, dan is dit een goede keuze, juist omdat de aanschafprijs lager ligt. Het grote verschil zit in het productieproces. Dit verklaart ook waarom de prijs anders is dan voor de andere soorten op de markt.

Amorf zonnepaneel

Een amorf zonnepaneel is van amorf silicium gemaakt. Deze worden ook wel dunne-film panelen genoemd. Ze zijn vrij van kristallen en daardoor lekker buigzaam. De zonnepanelen geven echter wel het minste rendement van alle modellen op de markt. Aan de andere kant zijn ze ook lekker goedkoop. Ze werken beter op bijvoorbeeld bussen of boten dan op daken van huizen. Dit zijn dus ook niet de zonnepanelen die je bij de erkende installateur snel zal tegenkomen.

Glas-glas zonnepaneel

Een glas-glas zonnepaneel is een relatief nieuwe optie. Deze panelen hebben een veel langere levensduur dan de andere modellen. Ook behouden ze hun rendement veel langer. Deze panelen houden tot zelfs 25 jaar na aanschaf gewoon nog altijd een hoog rendement. Dit is beter dan bij de andere soorten op de markt. Ze zijn wel duurder, dus in de periode zal het terugverdienen ook langer duren. Daarna kan je er echter wel veel meer aan overhouden. Het is wel belangrijk dat ze op een goede manier worden gelegd, dus haal er wel een professional bij.