Het energielabel vind je bij ieder huis in Nederland en geeft aan hoe energiezuinig het is. Bij het bepalen van het energielabel, aan te vragen via EnergielabelOffertes.nl, kijkt men naar diverse factoren van een woning. De energielabels gaan van energielabel A tot energielabel G. Energielabel A betekent zeer zuinig en een energielabel G is het minst energiezuinig.

Wat houdt een energielabel in?

Een energielabel geeft dus aan hoe energiezuinig een huis is. Je kunt hierdoor makkelijker huizen met elkaar vergelijken qua energie. Ook kun je de maandelijkse kosten van energie inschatten. Energiezuinige huizen zijn tegenwoordig gewild, omdat ze duurzaam zijn en zorgen voor minder kosten. Met een energielabel krijg je een goed inzicht of je geld kunt besparen op energiekosten en hoe je huis presteert. Sinds het jaar 2015 is het verplicht om zo’n label te verstrekken als er een huis verhuurd of verkocht wordt. Energielabel A is zeer zuinig en energielabel G is het minst zuinig.

Het verschil tussen een voorlopige en definitieve energielabel

Een voorlopig energielabel houdt in dat je een gratis schatting krijgt van het energieverbruik van je huis. Dit is gebaseerd op gegevens van het Kadaster. Denk aan het bouwjaar van het huis en gegevens van vergelijkbare huizen. In de praktijk kan het zijn dat een huis een beter of minder energielabel heeft, omdat het wordt vergeleken met andere huizen. Er wordt geen rekening gehouden met verduurzaming van het huis of energiebesparende maatregelen. Staat je huis te koop, dan is het verplicht om een label aan te vragen. Is je energielabel niet op tijd definitief, dan kan dit zorgen voor een boete van de overheid.

Hoe het energielabel wordt bepaald en of je het kunt verbeteren

Bij het bepalen van een energielabel wordt gekeken naar diverse factoren van een huis. De gegevens van het huis worden opgevraagd bij het Kadaster. Dit soort gegevens gaan over de grootte van het huis, het type huis en het bouwjaar van het huis. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe zuinig de installaties zijn en hoe het zit met de isolatie. Qua isolatie zijn er veel verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan dak-, vloer- en muurisolatie. Bij oude huizen kan er rendement worden behaald door isolatie aan te brengen in de gevel. Veel huizen in Nederland hebben ook nog geen dubbelglas en daar valt ook veel winst uit te halen. Zuinige installaties zijn zonnepanelen, biomassaketel, zonneboiler of warmtepomp.