Al vanaf de oudheid zijn mensen bezig met tillen, liften en bevestigingsmateriaal. Denk gewoon maar eens kort na over de gigantische logistiek en man en materiaal kracht die nodig was om de enorme Egyptische piramides of het Romeinse Colosseum te maken. Het is werkelijk ongelooflijk hoe dit destijds allemaal is klaar gestoomd, immers hadden zij nog geen staalkabels of andere moderne technieken zoals hijskranen, heftruck en dergelijke.

Een bouwplaats zonder staalkabels is nu bijna ondenkbaar. Het is een product dat zo wijdverspreid gebruikt wordt, en waar zo veel van de moderne bouw op rust dat we gewoonweg niet zonder kunnen. Maar hoe is dat zo gekomen? En waarom is een staalkabel eigenlijk zo nuttig in de bouw? Hier leggen we het even kort en duidelijk aan je uit.

Wat is een staalkabel?

Eigenlijk is een staalkabel een kabel die bestaat uit meerdere stalen draden die rondom een kern geslagen worden. Op deze manier krijg je een draad. De gecreëerde draden kunnen vervolgens ook nog weer om elkaar geslagen worden om de kracht van de staalkabel te vergroten. Zo krijg je notaties als een staalkabel van 7×19, wat betekent dat de staalkabel gemaakt is van 7 strengen, elk bestaande uit 19 draden. 

De staalkabel wordt vooral gebruikt om trekkracht over te brengen. Dat wil zeggen dat je, door middel van een staalkabel grote, zware materialen kunt liften. Maar ook kun je de staalkabel natuurlijk gebruiken om deze grote en zware materialen mee te bevestigen. Het is dus werkelijk een ideaal materiaal om in de bouw te gebruiken, waar vaak zware en grote dingen verplaatst of juist bevestigd moeten worden.

Waar te verkrijgen?

Staalkabels kun je bijna bij elke redelijke bouwmarkt wel aanschaffen, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid die je nodig hebt. Ook online kun je vele aanbieders vinden. Het hoeft dus niet moeilijk, noch duur te zijn om met staalkabels aan de slag te gaan. 

Drie Gele En Rode Torenkranen Onder Heldere Blauwe Hemel