Een klok is van alle tijden. Op zichzelf is dit best wel verwonderlijk te noemen, want sinds de uitvinding van de klok in de 10e eeuw heeft deze er nogal wat concurrenten bijgekregen in de loop der jaren. In de beginjaren was de klok een van de meest geavanceerde en opmerkelijke uitvindingen van haar tijd, maar tegenwoordig zijn er tal van andere technologische ontwikkelingen die de klok ver voorbijstreven op dat punt.

De tijd aflezen kun je nu ook op smartwatches, de computer of de smartphone, waarbij de klok qua technologie er vergeleken met de apparaten niet echt met kop en schouders bovenuit steekt. Desalniettemin hangt er in bijna elk huis wel een klok en lijkt het er ook niet op dat de klok ooit zal verdwijnen. Sterker nog, er komen steeds meer verschillende varianten bij.

De functie van de klok is in de loop der jaren regelmatig veranderd

De rol van de klok is sinds haar uitvinding behoorlijk veranderd. Van een absoluut indrukwekkende uitvinding in het begin werd de klok langzaamaan een luxe object voor de gegoede burgerij en was een klassiek tafelklok, een houten staande klok of zelfs een gouden klokje aan een ketting echt een teken van rijkdom en welvaart. Door de jaren heen werd de functie van de klok steeds belangrijker naarmate de tijd een steeds belangrijker onderdeel begon te spelen in de samenleving.

Tip: https://www.klokkenshop.com/overige-klokken/kinderklokken/

De klok werd hiermee ook steeds laagdrempeliger en goedkoper waardoor deze op enig moment vrijwel voor iedereen toegankelijk was. Tegenwoordig kun je overal klokken krijgen in alle soorten en maten in verschillende prijscategorie├źn. Diverse webshops online maken het mogelijk om een keuze te maken uit een van de duizenden modellen die past bij jouw wensen.

Het design van de klok speelt tegenwoordig een belangrijke rol

De klok is niet alleen belangrijk meer voor het aflezen van de tijd, maar vormt tegenwoordig regelmatig onderdeel van de interieurinrichting. Het design van de klok is dan ook een steeds belangrijkere rol gaan spelen, wat heeft geleid tot nog meer uiteenlopende modellen. Zo kun je tegenwoordig diverse ronde muurklokken krijgen in verschillende materialen zoals staal, aluminium of in hout.

Ook zijn er diverse varianten van wijzerplaten waarvan de ene een stuk abstracter is dan de andere met betrekking tot bijvoorbeeld de nummerweergave. Er zijn ook tal van designklokken te krijgen van grote designers zoals bijvoorbeeld Jan des Bouvries. Er zijn daarnaast ook diverse bedrijven die het mogelijk maken om zelf je eigen klok te ontwerpen met bijvoorbeeld een bedrijfslogo of leuke foto op de wijzerplaat, om de klok een unieke look te geven.