Wanneer je van plan bent om een eigen appartement te gaan kopen, doe je er verstandig aan om eerst de VvE (“Vereniging van Eigenaren”) nader te bekijken. Je wordt hier namelijk automatisch lid van als eigenaar van een appartement. Samen spaar je met de andere leden bijvoorbeeld voor onderhoud aan het pand en maak je afspraken betreft gemeenschappelijke delen. Het is dus belangrijk dat de VvE goed functioneert, om onaangename verrassingen te voorkomen. Waar je precies op moet letten, leggen we uit in dit artikel!
Check de opsplitsing van het gebouw
Elke VvE beschikt over een ‘splitsingsakte’. Hierin staat beschreven hoe het complex is opgedeeld; welke delen zijn privé, en welke delen zijn gemeenschappelijk. Onderdeel van deze akte is tevens het ‘splitsingsreglement’. Hierin staat onder andere welke kosten en schulden gezamenlijk betaald dienen te worden.
De splitsingsakte is verplicht voor een VvE. Daarnaast beschikken sommige VvE’s tevens over een (niet verplicht) huishoudelijk reglement. Hierin wordt bijvoorbeeld opgenomen of huisdieren zijn toegestaan.
Je kunt de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement (indien deze bestaat) opvragen bij de verkoper van het appartement of bij het Kadaster. Het is aan te raden dit voor de aankoop van een appartement te doen, en de inhoud ervan goed door te lezen.
Check de gezamenlijke spaarrekening
Zoals al kort beschreven beschik een VvE over een gezamenlijke spaarpot. Wanneer hier weinig geld in zit en er veel achterstallig onderhoud is kunnen er problemen ontstaan. Als nieuwe eigenaar krijg je de rekening te zien. Het wordt echter aangeraden om vóór je het appartement koopt de financiële zaken al te checken. Een goede verkoopmakelaar dient dergelijke stukken namelijk al voor je paraat te hebben!
Check de beheerder van de VvE
Het bestuur van een VvE heeft diverse taken zoals financiële jaarstukken opstellen. Een VvE kan er echter ook voor kiezen om een deel of alle taken uit te besteden aan een VvE beheerder. Dit kost uiteraard geld, maar bespaard je ook weer een hoop werk. Indien de VvE wordt beheerd, check dan dus door wie. Wordt de VvE nog niet beheerd, dan kan het een goed idee zijn om dit voor te stellen in de toekomst. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kosten van VvE beheer uitbesteden aan Centiss.
Recente reacties