Als je van plan bent om een nieuw huis te kopen of huren doe je dat niet zomaar. Sterker nog, het is waarschijnlijk een van de grootste beslissingen die je moet nemen. Het is daarom ook belangrijk om te weten wat voor huis je eigenlijk echt wilt. Wat past er bij jou en wat sluit het beste aan bij jou leefsituatie? Dit zijn twee vragen die elke toekomstige huiskoper zich af moet vragen. Wij hebben een paar tips voor jou om er achter te komen welk huis bij jou past.

Kijk of je het huis mooi vindt

Dit klinkt misschien als overbodige informatie, maar steeds meer mensen kiezen een goedkoper en een praktisch huis boven het uiterlijk. Dit is logisch, maar je moet we een huis hebben waar je je comfortabel en thuis voelt. Het is belangrijk dat je echt gelukkig wordt in je huisje, ook het uiterlijk en omgeving spelen daar een grote rol in. Denk dus goed na over je keuze en staar je niet blind op de prijs of ligging.

Hoeveel mensen gaan er wonen?

De keuze voor een nieuw huis hangt sterk af van het aantal mensen dat er in moet gaan wonen. Als je in je eentje of met zijn tweeën gaat wonen zal je minder ruimte nodig hebben. Een heel gezin zal niet alleen meer slaapkamers moeten hebben, maar een ruimere keuken en een extra toilet zijn dan ook geen overbodige luxe.

Ook moet je aan de toekomst denken. Het zou goed kunnen dat je een gezinsuitbreiding wilt en een kleine heeft veel ruimte nodig. Denk aan kinderkamer, speelgoed, etc. Een huis koop je niet voor een jaar, maar voor lange termijn. Kijk dan ook goed of het huis dat je op het oog hebt past bij je toekomstplannen.

Kijk goed waar je gaat wonen

De voorkeur voor een locatie van het huis is heel persoonlijk. Sommige willen graag in een woonwijk zitten dat vlak bij het centrum ligt, anderen willen juist zover mogelijk van anderen zitten. Het is vaak duurder om in wijken rondom een stadscentrum te wonen. Het is vaak goedkoper in dorpen, maar in sommige ‘sjiekere’ dorpen kan de prijs juist weer heel hoog uitvallen. Als de locatie niet zoveel uitmaakt ben je vaak een stuk goedkoper uit, maar de locatie is bijna altijd belangrijk. Denk aan reistijd naar het werk, scholen en of de omgeving überhaupt veilig is. Dit zijn allemaal dingen die een belangrijke rol spelen.

Wil je meer handige informatie over wonen en alles wat daar bij komt kijken? Kijk dan eens op wonenwiki.nl