Heb je beslist om een woning te kopen in Breda? Proficiat!
Wij helpen je graag de belangrijke tips hierbij even op een rijtje te zetten.

Budget opmaken

Uiteraard hebben we allemaal een beeld van de ideale woning in gedachten. Vergeet in alle euforie echter niet om ook realistisch te zijn. De woning moet zowel naar aankoop als naar verwachte kosten haalbaar zijn. Denk bij kosten bijvoorbeeld aan notaris- en registratierechten, herstellingen en aanpassingen die moeten gebeuren,… Niemand wordt er blij van om nadien te moeten vaststellen dat de aankoop veel duurder uitvalt dan verwacht en niet binnen het voorop gestelde budget past.
Laat je hiervoor eventueel bijstaan door experten.

Lijst je wensen op

Gelet op het feit dat de aankoop van een woning een grote, belangrijke en dure stap is, is het zaak goed voorbereid aan de zoektocht te beginnen.
Waar wil je wonen, in de stad of liever landelijker? Wil je een instapklare woning of liever een woning waar opknapwerk aan is? Hoe groot moet de woning zijn? Zijn er zaken die je zeker wel of zeker niet wilt?
Ga vooraleer op zoek te gaan deze zaken allemaal voor jezelf na. Zo kan je op een overzichtelijke en gestructureerde manier beginnen zoeken en vermijd je tijd te steken in panden die toch niet aan je verwachtingen zullen voldoen.

Vergelijk leningen

Vrijwel iedereen moet bij het kopen van een woning beroep doen op een hypothecaire lening. Ga bij verschillende maatschappijen langs en vergelijk voorwaarden en kosten. Laat je ook duidelijk informeren over het bedrag dat je kan lenen, dit bespaart teleurstellingen bij het bezoeken van panden die achteraf financieel niet haalbaar blijken te zijn.

Onderhandel 

Veel verkopers en makelaars stellen een vraagprijs voorop die een stuk hoger ligt dan wat ze uiteindelijk hopen te krijgen. Hou hier rekening mee en onderhandel naar een lagere prijs. Hou je bod evenwel realistisch, je wil als koper ook nog geloofwaardig overkomen. Geen enkele verkoper of makelaar zal onder de prijs verkopen omdat jij het bent. Denk dus goed na over een degelijk bod en tracht dit goed te argumenteren door objectieve criteria.
Laat je omtrent de waarde van een woning informeren door experten. Zij kunnen veel beter dan jijzelf inschatten welke woning met welke ligging welke prijs waard is. Op die manier kan je goed voorbereid de onderhandeling aangaan.

Neem een optie

Heb je een woning gevonden die je ideaal lijkt? Vraag dan naar de mogelijkheid om een optie hierop te nemen. Dit zorgt ervoor dat je naast de eerste euforie en het verkooppraatje rustig kan gaan nadenken of dit de woning is die je zoekt binnen de prijs die je wilt betalen en dat je geen impulsieve beslissing neemt. Zoals eerder aangehaald is dit een grote stap die je beter niet onbezonnen neemt. Dan rest er ons enkel nog jullie heel veel succes te wensen bij de aankoop.