Je kunt zelf een dak lekkage stoppen, je hebt geen ervaring nodig. We laten je zien hoe je de meest voorkomende soorten dak lekken opspoort en oplost.

Heb je last van een dak lekkage?

Als je watervlekken hebt die zich uitstrekken over de plafonds of langs muren lopen, is de oorzaak waarschijnlijk een lekkend dak. Het lek opsporen is het moeilijkste; de lekreparatie op het dak is meestal vrij eenvoudig. We geven je enkele eenvoudige trucs voor het vinden en repareren van de meest voorkomende dak lekkages.

Als je een lekkend dak hebt, kun je het maar beter meteen repareren, ook al heb je er geen last van of krijg je volgend jaar een nieuw dak. Zelfs in korte tijd kunnen kleine lekken tot grote problemen leiden, zoals schimmel, vervormde omlijstingen en omhulsels, vernielde isolatie en beschadigde plafonds. Een lek dat al een tijd bestaat, kan veel schade veroorzaken. Als je het lek meteen repareert, is de schade en daaropvolgende reparaties minimaal.

Dak lekken vinden

Wanneer je een lek probeert op te sporen, begin je met het kijken naar het dak vanaf de vlekken. Het eerste waar je op moet letten, zijn eventuele items die het dak binnendringen. In feite is het zeldzaam dat lekken zich ontwikkelen in open gebieden met ononderbroken dakpannen, zelfs op oudere daken. Ze kunnen zich een paar meter boven het lek bevinden of naar rechts of links. Als je toegang tot de zolder hebt, is de eenvoudigste manier om een ​​lek op te sporen door met een zaklamp naar boven te gaan en naar bewijsmateriaal te zoeken. Er zal watervlekken, zwarte vlekken of schimmel zien. Maar als toegang een probleem is, moet je naar het dak gaan om de oorzaak te onderzoeken.

Een truc voor het vinden van moeilijke lekken

Als een lek moeilijk te vinden is, schakel dan een helper in en ga met een tuinslang het dak op. Besproei het gebied net boven waar het lek in het huis verschijnt. Isoleer gebieden wanneer je de slang gebruikt. Laat je helper in het huis blijven wachten totdat er iets verschijnt. Laat de slang enkele minuten in een gebied lopen voordat je een ​​stukje verder het dak op gaat. Vertel je helper om te schreeuwen wanneer een iets zichtbaar wordt. Je bent dan in de buurt van het lek. Dit proces kan ruim een ​​uur duren, dus wees geduldig en beweeg de slang niet te snel. Neem je helper na het vinden van het lek mee uit eten!