De definitie van een gietvloer volgens Wikipedia is de volgende:

“Een gietvloer is een speciaal aangebrachte afwerklaag die op een dragende vloer wordt aangebracht door middel van het gieten van een stof die op de onderlaag uithardt. Gietvloeren kunnen zijn opgebouwd uit beton (zogenaamd ‘gietbeton’) maar ook uit kunststof, zoals polyurethaan (PU) of epoxy.”

Diverse soorten gietvloeren

Het verschil in gietvloeren van epoxy of van polyurethaan zit hem in de hardheid van de vloer. Het maakt de een beter geschikt voor intensief gebruik dan de ander. Epoxy gietvloeren worden eerder gebruikt voor industriële toepassingen. Polyethuraan is zachter en perfect geschikt voor woongebruik.

Daarnaast bestaat er nog de cementgebonden gietvloer. Zoals het woord al zegt heeft deze vloer een basis van cement. Goed gegoten heeft deze gietvloer een prachtige stoere betonlook die bijna niet te onderscheiden is van een echte betonvloer. Deze vloer krijgt een speciale beschermende coating om de vloer te beschermen tegen vuil en krassen. Een cementgebonden vloer is niet geschikt voor vochtige ruimtes, in tegenstelling tot polyethuraan.

Daarnaast bestaat er ook nog woonbeton. Deze gietvloer heeft ook de stoere, industriële look van een echte betonvloer, maar is ook van een andere samenstelling als gewoon beton. Deze vloer wordt gegoten van een mengsel val hars en cement, dus niet met water. Dit maakt woonbeton geschikt om te gebruiken als vloer omdat het beter schoon te houden is.

Dan heb je ook nog een coating gietvloer. Het verschil tussen een coatingvloer en een gietvloer is de dikte van de vloer. Coating is vaak een toplaag die niet dikker is dan 1 millimeter. Daardoor is het mogelijk dat er nog oneffenheden te zien blijven. Een gietvloer is ongeveer 3 mm dik en bestaat uit verschillende lagen.

Overige kenmerken gietvloer

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een gietvloer niet gelegd, maar gegoten in verschillende lagen. Een onderlaag wordt aangebracht om oneffenheden te verwijderen en de vloer uit te vlakken. De bovenste laag is een coating. Daartussen in ligt de gietvloer zelf.

Een gietvloer biedt enorm veel mogelijkheden. Het is een vloer die tot wel 50 jaar kan meegaan en dan zelfs nog als ondervloer kan dienen omdat hij perfect strak gelegd moet worden. Laat daarom het ‘leggen’, of liever gezegd gieten over aan een vakman. Een niet strak gelegde vloer met bobbels of blazen en andere oneffenheden is geen aanwinst en een ramp om te verwijderen. Ga naar een showroom en bespreek je wensen en de mogelijkheden als je geïnteresseerd bent geraakt in een gietvloer.