Kopen of huren? Dat is de grote vraag bij veel mensen. Van allebei is er namelijk wel wat te zeggen, maar wanneer maak je de goede keuze? Het enige wat je kunt doen, is alle voor- en nadelen van beide situaties op een rij zetten en kijken wat het beste bij jou past. Zowel voor het kopen van een woning als voor het huren van een woning zijn er verschillende situaties. Kijk bij welke van de onderstaande situaties jij je het meeste ‘thuis voelt’.

Situaties om te kiezen voor huren

Ben jij een persoon die van verandering houdt en verwacht je over een (paar) jaar weer op een andere plek te willen zitten? Dan is huren eerder de juiste keuze. Op deze manier behoud je de meeste vrijheid. Dit jaar woon je in Utrecht, terwijl je volgend jaar zonder problemen naar Amsterdam of Rotterdam kunt verhuizen.

Heb je een relatief laag inkomen? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt om huurtoeslag te ontvangen. Dit kun je gemakkelijk online berekenen bij de Belastingdienst. De werkelijke maandlasten kunnen hierdoor een stuk lager worden.

Tot slot wil je misschien in het centrum van een grote stad, zoals Utrecht of Amsterdam, wonen. Veel woningen die hier staan, zijn voor de meeste mensen niet te betalen, terwijl het huren van een woning nog wel lukt.

Situaties om een woning te kopen

Daarentegen zijn er veel mensen die sterk de voorkeur geven aan het kopen van een woning. De belangrijkste reden is dat je hiermee vermogen opbouwt. Wanneer je huurt, gaat je geld naar de huisbaas. Wanneer je koopt, ben je echter je hypotheek aan het aflossen. Je bouwt hiermee vermogen op, want zodra je de hypotheek hebt afbetaald, is de gehele woning van jou.

In Nederland wordt er de laatste jaren weer meer gebouwd. Dit levert verspreid over het land veel nieuwbouwwoningen op. Zoek online naar een locatie waar je wilt wonen en kijk of er een nieuwbouwwijk in de buurt zit. Op Nieuwbouwutrecht.nl vind je een kaart met de locaties waar nieuwbouwprojecten aan de gang zijn. Zoals te zien is, zijn er ook nieuwbouwwoningen te vinden in de omgeving van Utrecht, zoals o.a. in Woerden en Nieuwegein.