De belangrijkste dingen die je in huis hebt, waarmee je heel zorgvuldig om moet gaan zijn water, elektriciteit en gas. Soms kunnen er storingen optreden bij een van deze elementen. Stroomstoringen en gasstoringen zijn hele gevaarlijk en moet je meteen hulp zoeken. Storingen die tijdig kan aanpakken, kan verschillende problemen veroorzaken. Hier lees je wat je moet doen wanneer je een storing ervaart in huis.

Hoe herken je elektriciteit storing?

Veel elektrische problemen in huis vertonen waarschuwingssignalen voordat ze ernstig worden. Enkele signalen die je zult merken, wanneer er ergens een elektriciteitsstoring zijn:

1. Elektrische schokken

Als je een lichte schok of tinteling voelt wanneer je een apparaat aanraakt, kan een aardlek in het apparaat of onjuiste elektrische bedrading de oorzaak zijn. Je moet alle soorten elektrische schokken serieus nemen, omdat je niet wilt dat de situatie erger wordt.

2. Flikkerende lichten

Flikkerende lichten kunnen een teken zijn van een defecte of losse gloeilamp. Als het vervangen van de lamp het probleem niet oplost, raadpleeg dan een erkende elektricien. De fout zit mogelijk in de lamp. Ook kunnen de verbindingen met de armatuur of de elektrische bedrading van jouw huis in de stroomonderbrekerkast los zijn. Dit type elektrisch probleem vereist professionele diagnose om een volledige reparatie te garanderen.

3. Brandende geur

Als je een brandende geur opmerkt uit stopcontacten of schakelaars, schakel de stroom uit via het elektrische paneel. Neem contact op met een gekwalificeerde elektricien voor geschikte reparaties. Het probleem kan een defect apparaat zijn, maar het kan ook een probleem met de bedrading of overbelasting zijn.

Hoe herken je waterstoringen?

1. Geen water

Wanneer je merkt dat er geen water uit de kraan komt, maar je hebt de rekening wel betaald dan moet je de loodgieter bellen voor hulp. Een waterstoring opheffen is de juiste klus voor de loodgieter. Ook wanneer je een lage waterdruk ervaart of vuil water uit de kraan, moet de loodgieter bellen.

2. Onaangename geur uit de kraan

Wanneer er een stinkende rioolgeur uit de kraan komt, is er ergens een verstopping of er is een probleem met de afvoer. Zodra je de geur ruikt, bel meteen de loodgieter op. Het is heel onhygiënisch voor jou en jouw gezin.

3. De cv-ketel werkt niet

Wanneer de cv-ketel niet optimaal functioneert of er komt geen heet water uit de kraan dan moet je het overlaten aan een loodgieter. Bij een storing aan de cv-ketel heb je niet alleen te maken met een waterstoring, maar ook een stroomstoring. Laat dit nazien door een ervaren loodgieter.

Wat te doen bij gasstoringen?

1. Gaslucht in huis

Ruik je gas in het huis, terwijl het gasfornuis uit is? Draai de kraan meteen dicht en bel de storingsdienst. Zet alle ramen en deuren open, zodat het gas niet binnen blijft hangen. Wees alert en handel snel wanneer je gas in huis ruikt. Het kan zijn dat er ergens een gaslekkage is.

2. Geen gas uit de gaskraan

Wil je koken en komt er geen gas, terwijl je weet dat je de rekening hebt betaald. Laat het dan controleren door een loodgieter. Misschien moet de leiding schoongemaakt worden of het fornuis is kapot. Ga niet zelf het probleem oplossen, want het gevaar is groot.