Hoe herken ik asbest?

Asbest is een materiaal wat tot de jaren 80 nog volop werd gebruikt bij de bouw van huizen. Het is een materiaal wat werd gebruikt vanwege de isolerende kwaliteiten ervan. Door de jaren heen is echter gebleken dat asbest een zeer schadelijk en kankerverwekkend materiaal is. Het is dan ook zaak dat het wordt weggehaald. De overheid eist dat woningen die worden gerenoveerd worden gesaneerd van asbest. Het is dan ook goed om te weten hoe je asbest herkent. We hebben een paar methodes voor jou om dit te zien.

  • Ken de materiaaleigenschappen. Asbest is een materiaal wat een grote treksterkte heeft Het is een slijtvast materiaal. Daarnaast is het bestand tegen hoge temperatuur en tegen de schommelingen in temperatuur. Het materiaal is isolerend tegen warmte, kou en tegen geluid. Het materiaal is resistent tegen zuur maar ook tegen schimmel en loog. Bovendien is het een goedkoop materiaal. Het mag dan niet meer in de bouwmarkt en in de handel worden verkocht; vanuit het buitenland wordt het soms nog aangeboden.
  • Ken de toepassingen. Asbest is bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van golfplaat. Het is een materiaal waarbij je de vezels ziet lopen. Daarbij is het materiaal toegepast bij de aanleg van onder andere keukens en douches. Het zit dan verwerkt achter de tegelwand. Asbest zit ook in plaatmateriaal verwerkt onder het dak van huizen. Je komt het niet tegen, tot je aan het dak gaat werken; dat is het moment waarop het verwijderd moet worden.
  • Weet hoe het klinkt. Asbest klinkt alsof je tegen een schoolbord tikt met een schroevendraaier. Het heeft een heel specifieke klank. Dat komt doordat het een heel hard materiaal is.
  • Weet hoe het eruit ziet. Asbest heeft in de meeste toepassingen een honingraatachtige structuur. Dat heeft te maken met de manier waarop het geproduceerd is.

Moet het weg of kan het blijven?

Asbest is een materiaal wat niet per definitie uit een bouwwerk of uit een huis moet worden verwijderd. Pas op het moment waarop je aan het werk gaat bij het oppervlak waar het asbest verwerkt zit moet het worden verwijderd. Dat is namelijk het moment waarop de kankerverwekkende asbestvezels vrij komen. Wordt een huis dus gerenoveerd of verbouwd en worden er werkzaamheden aan bijvoorbeeld het dak of aan het plaatmateriaal in de keuken of badkamer uitgevoerd; dan moet het asbest worden verwijderd.

Mag ik het zelf weghalen?

Asbest wordt doorgaans door een asbestsaneringsbedrijf verwijderd. Dat gebeurt op die manier omdat het veiliger is; je weet zeker dat je dan niet zelf de asbestvezels zal inademen tijdens het werk. Echter mag je wel zelf asbest weghalen onder een aantal voorwaarden:

  • Het asbest is gelijk bereikbaar zonder dat er sloopwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Er kunnen op die manier niet per ongeluk alsnog asbestvezels vrijkomen.
  • Het oppervlak asbest is niet groter dan 12 vierkante meter. Tot twaalf vierkante meter mag je het asbest nog zelf weghalen. Dat mag alleen als je ook voldoet aan de laatstgenoemde voorwaarde.
  • Er hoeft niet te worden geschroefd bij het verwijderen van het asbest. Moet je gaan schroeven bij het verwijderen van asbest, dan kunnen er alsnog vezels vrijkomen. Alleen wanneer het materiaal dus in één stuk kan worden weggehaald mag je het zelf doen.
  • Draag beschermende kleding. Ga je asbest verwijderen, draag dan beschermende kleding die je weg gooit na het verwijderen van het asbest en draag een mondkapje voor de bescherming van je luchtwegen.

Wat zijn de kosten van asbestsanering?

Ga je een asbestsaneringsbedrijf inschakelen, dan krijg je te maken met een bepaald kostenplaatje. In principe is de prijs die je betaalt afhankelijk van het aantal vierkante meters wat er wordt gesaneerd. Bij een klein oppervlak, dus tot 15 vierkante meter, betaal je meer per vierkante meter dan bij een groot oppervlak tot bijvoorbeeld 70 vierkante meter. Ook betaal je voor het aantal ruimten wat wordt gesaneerd. De volgende kosten zijn een indicatie van de kosten van het verwijderen van asbest:

  • 1 ruimte saneren tot 35 vierkante meter. De kosten liggen afhankelijk van de intensiviteit van de werkzaamheden tussen 775 en 975 euro.
  • 2 ruimten saneren tot 40 vierkante meters. De kosten liggen afhankelijk van de complexheid tussen 875 en 1075 euro.
  • Saneren van 2 ruimten tot 70 vierkante meters. Je betaalt een tarief wat ligt tussen 1475 en 1975 euro.
  • Saneren van 3 ruimten tot 50 vierkante meters; je betaalt een tarief tussen 1025 en 1450 euro.

Bron: Van Reek Bouw