Zelf de waarde van je huis schatten kan erg lastig zijn. Je kunt de vraagprijs laten afhangen van wat de buren voor de woning hebben gekregen. Echter kan er een groot verschil in beide woningen zitten. Is er achterstallig onderhoud? Heb je een deel aan laten bouwen? Wat is de staat van de woning? Veel factoren kunnen bepalend zijn voor de waarde van het huis. Je kunt ervoor kiezen om een gratis schatting van je huis uit te laten voeren. Zo heb je een goed beeld van de mogelijke vraagprijs en kun je kijken of je zelf iets kunt doen om de waarde omhoog te brengen.  

Hoe wordt de waarde van de woning bepaald?

Er zijn meerdere factoren waarnaar wordt gekeken. Het de woning een ideale ligging? Hoeveel slaapkamers heeft de woning? Wanneer is het gebouwd en in welke staat verkeert de woning? Ook wordt er gekeken hoe energiezuinig de woning is. Wanneer de staat van het dak niet in orde is zal dit bepalend zijn voor de waarde van de woning. Je kunt er dan voor kiezen om dit zelf op te lappen om zo meer geld voor je woning te krijgen. Zorg ook dat de woning volledig is afgewerkt. Mooie plinten, afgewerkte kabels of mooi geschilderde muren. Een huis verkoopt immers beter wanneer er weinig aan hoeft te gebeuren.

Diverse manieren om de waarde te laten bepalen

Je kunt de waarde van je woning gratis laten schatten door een makelaar. Wanneer je je hierin kunt vinden kun je met deze makelaar in zee gaan. Ook heb je online verschillende tools die je kunnen helpen om de waarde van je woning te schatten. Sommige zijn gratis en voor andere moet je betalen. Door zelf onderzoek te doen kun je kijken of de schattingen met elkaar overeenkomen. Op basis daarvan kun je ook gaan nadenken over een goede vraagprijs voor de woning. Wanneer de waarde van de woning is geschat krijg je in veel gevallen een overzicht met eventuele mankementen. Zo kun je zelf aan de slag met het opknappen van de woning voor een hogere woningwaarde.