Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft wel eens problemen met slapen. Vandaag de dag zijn er zoveel prikkels, waardoor het lastig is om in slaap te vallen. Volgens experts is ontspanning het belangrijkste om lekker te kunnen slapen. Daarnaast zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij een goede nachtrust. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

1# Zorg voor ontspanning


Het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust is een ontspannen brein. Vandaag de dag kijken we in ons bed nog vaak even televisie of zitten we tot laat nog op onze telefoon. Het blauwe licht van deze elektrische apparaten is voor de hersenen hetzelfde als daglicht, waardoor je onbewust je slaap uitstelt. Zorg voor ontspanning door een boek te lezen. En probeer 2 uur voordat je naar bed gaat niet meer te gaan sporten, roken en alcohol of koffie te drinken.

2# Maak het comfortabel


We brengen een groot deel van ons leven door in bed. Bespaar daarom zeker niet op de aanschaf van een goed bed. Een goed bed kan de nachtrust bevorderen en rugklachten voorkomen. Wanneer je wakker wordt met pijn in je rug is dit een teken dat je matras niet voldoende ondersteuning biedt. Bij de Enkhuizer bedstede kun je terecht voor een goed advies over diverse soorten matrassen. Naast matrassen vind je hier ook onder andere bedbodems en matrassen van bekende merken als Auping, Eastborn en Pullman.

3# Zorg voor voldoende ventilatie


Voor een goede nachtrust is het ook belangrijk dat je slaapkamer goed ventileert. Zet bijvoorbeeld altijd je slaapkamerraam op een kier zodat de boel goed kan luchten en ventileren. In de nacht zorgt je adem en je elektrische apparaten voor een vervuilde lucht in de slaapkamer. Zorg er daarom voor dat je ramen open blijven en ook kun je het beste de deur op een kier zetten. Hierdoor zorg je ervoor dat de luchtstroom continue wordt ververst. Ook voorkom je hiermee dat je in de ochtend wakker wordt met pijn aan je keel en of neus.

4# Bed met voeteneind naar de deur


Je bed kun je het beste met het voeteneind naar de deur plaatsen. Hierdoor krijg je totale rust in je hoofd, omdat je de boel in de gaten kunt houden. Daarnaast is het beste om je bed in het midden van de kamer te plaatsen tegen de wand, zodat je aan beide kanten uit en in kan stappen. Ook dit zorgt voor een rustgevend gevoel.

5# Creëer rust in je slaapkamer


Wat heb je eigenlijk allemaal in je slaapkamer staan? Een opgeruimde slaapkamer geeft rust in je hoofd. Beperk het aantal spullen in je kamer tot bijvoorbeeld een bed, twee nachtkastjes, verlichting en een kast. Het beste is om je slaapkamer niet als opbergruimte te gebruiken. Verder is het slim om voor rustige kleuren te kiezen.