Schoonmaakwerk is al lang geen ongeschoold werk meer dat iedereen die zijn handen bij zich heeft kan doen. Schoonmaken is een vak. De meeste schoonmaakbedrijven geven nieuwe medewerkers bij indiensttreding een basistraining in schoonmaaktechnieken en laten medewerkers die al langer in dienst zijn de vakopleiding voor schoonmaker volgen. Dat doen zij niet alleen omdat de cao dit verplicht stelt, maar ook omdat zij weten dat het de professionaliteit van hun dienstverlening ten goede komt. Als je op zoek bent naar een schoonmaakbedrijf in Oosterhout informeer dan goed wat het schoonmaakbedrijf doet om de kennis en vaardigheden van haar medewerkers op peil te houden.

Het verschil tussen visueel schoon en echt schoon

Geschoolde schoonmaakwerkers kennen het verschil tussen “visueel schoon” en “echt schoon”. Een vloer kan er na het moppen op het eerste gezicht brandschoon uitzien, maar is dat niet altijd. Een schoonmaker die een vakopleiding heeft gevolgd, zal bij het moppen van een vloer twee emmers gebruiken: één om de mop na contact met de vloer uit te spoelen en één met schoon water met schoonmaakmiddel om het volgende vloervak te moppen. Door op deze manier te werk te gaan, zal een vloer echt schoon worden en niet alleen schoon lijken.

Ook maakt een vakgeschoolde schoonmaker bij het schoonmaken van sanitaire ruimtes door middel van de traditionele sopmethode altijd gebruik van twee doekjes: eentje voor de wc en eentje voor die delen in de sanitaire ruimte die met de handen worden aangeraakt: deurklinken, kranen en de drukplaat van het spoelmechanisme van het toilet. Schoonmakers die geen basistraining hebben gevolgd, maken daarentegen vaak de fout om de kranen schoon te maken met hetzelfde doekje waarmee zij even daarvoor een toilet hebben schoongemaakt. Dat is natuurlijk niet erg hygiënisch. Overigens kunnen bij toepassing van de microvezelmethode wel alle delen in de toiletruimte met hetzelfde doekje worden schoongemaakt. Een schoonmaker die met een microvezeldoekje werkt, zal van schoon naar vuil werken: eerst de wasbak en deurklinken, dan pas het toilet. In de volgende schoon te maken ruimte neemt hij of zij een schoon microvezeldoekje en stopt het vieze doekje in de waszak.

Continuïteit van medewerkers bij schoonmaakbedrijf Oosterhout

Als je een schoonmaakbedrijf inhuurt voor het netjes houden van je bedrijfspand, dan wil je natuurlijk het liefste dat er iedere keer een vaste medewerker langskomt. Een schoonmaakbedrijf dat investeert in het up-to-date houden van de kennis van haar personeel, heeft meestal een minder hoog personeelsverloop dan schoonmaakbedrijven die het allemaal wel best vinden. Allereerst laten schoonmaakbedrijven door in scholing te investeren zien dat zij goede werkgevers zijn. Ten tweede is er bij de basisopleiding veel aandacht voor ergonomisch werken, zodat de schoonmaakmedewerkers minder snel met klachten komen thuis te zitten.

Schoonmaakbedrijven moeten volgens de cao schoonmaak- en glazenwassersbedrijf medewerkers die zes maanden in dienst zijn een basisopleiding aanbieden. Aangezien een opleiding geld kost, zijn er helaas schoonmaakondernemingen die deze regel omzeilen door te werken met uitzendkrachten die zij na een half jaar door andere uitzendkrachten vervangen. Als je een band wilt opbouwen met de medewerkers die via schoonmaakbedrijf Oosterhout bij jou komen schoonmaken, schroom dan niet om te vragen hoe hoog het personeelsverloop is en wat er aan wordt gedaan om medewerkers gezond, gemotiveerd en goed opgeleid te houden.